Bachelor
Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde
Aan de Universiteit Gent kies je twee talen uit een aanbod van negen.
De uurroosters worden zo opgesteld dat je twee talen uit een verschillende kolom zonder enig probleem kunt combineren. Nederlands, Engels en Frans kunnen dus met alle andere talen worden gecombineerd, maar ook voor Duits, Grieks, Italiaans, Latijn, Spaans en Zweeds zijn er ruime combinatiemogelijkheden voorzien. Het is echter niet mogelijk om twee talen uit eenzelfde kolom te combineren.
- alle info in de bachelorbrochure en de studiekiezer (zoek op de taal)
- volledig programma van de 29 talencombinaties in de studiegids
- info per taal: nederlands, frans, ….., grieks, latijn
Master na bachelor
Na het behalen van bovenstaand bachelordiploma heb je rechtstreeks toegang tot de Master in de Taal- en letterkunde, de Master Vergelijkende Moderne Letterkunde of de Master Historische Taal- en Letterkunde. Deze masteropleidingen duren één jaar.
Ook in de Educatieve master in de talen (taal- en letterkunde) kan je direct starten. Deze opleiidng duurt twee jaar.
Master of Arts in de taal- en letterkunde
Je vervolgt de talencombinatie van de bachelor (Zweeds wordt Scandinavistiek)
Je kiest voor 1 taal of talengroep: NEDERLANDS, FRANS, ENGELS, DUITS, GRIEKS, LATIJN, IBEROROMAANSE TALEN of SCANDINAVISTIEK
- alle info in de studiekiezer (zoek op de taal)
- volledig programma van de 37 talen(combinaties) in de studiegids
Master of Arts in de historische taal- en letterkunde
Master of Arts in de vergelijkende moderne letterkunde
Educatieve Master of Science in de talen (taal- en letterkunde)
studiekiezer: https://studiekiezer.ugent.be/educatieve-master-of-science-in-de-talen-taal-en-letterkunde
Verkorte bachelor
Na een Bachelor of Master Taal- en letterkunde (UGent of andere Vlaamse universiteit) is het mogelijk om een derde taal te studeren in een zogenaamde ‘verkorte bachelor’ van 60 studiepunten.
In de praktijk schrijf je je in voor een reguliere bachelor met een talencombinatie waarvan je al één taal hebt gestudeerd. Als je bv. al een bachelordiploma Nederlands-Frans hebt behaald en je wil nog Spaans als derde taal studeren, dan schrijf je je in voor de bachelor Frans-Spaans of Nederlands-Spaans (de keuze wordt bepaald door het curriculum van je eerste bacheloropleiding). Na inschrijving zal je worden vrijgesteld van: de taalvakken van de taal die je al hebt gestudeerd, de algemene vakken, keuzevakken en bachelorproef (tot 120 studiepunten). Blijft over: 60 studiepunten met vakken taalvaardigheid, taalkunde en letterkunde van de taal die je nog niet hebt gestudeerd.
Hoewel dit verkorte programma 60 studiepunten omvat, is het in de praktijk niet zo realistisch om dit in één academiejaar af te werken. Dit omwille van de werklast en volgtijdelijkheid tussen bepaalde vakken. Het is beter om het studiepakket te spreiden en eventueel te combineren met ene andere opleiding of deeltijds werken. Voor advies over een goede spreiding op maat, contacteer je best de trajectbegeleider.
Schakelprogramma tot master taal- en letterkunde
Studenten met een diploma Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs met minstens 1 taal (Duits, Engels, Frans, Latijn of Nederlands)
Studenten met een diploma Bachelor in het Office management (afstudeerrichting Bedrijfsvertaler-tolk – Duits, Engels, Frans of Nederlands).
Het schakelprogramma brengt je de noodzakelijke academische en domeinspecifieke competenties bij.
Je behaalt geen academisch bachelordiploma maar een toegangsticket naar de master Taal- en letterkunde één taal (Duits, Engels,Frans, Latijn of Nederlands)
Lees verder
Permanente vorming
jaarlijks te volgen, zie onder activiteiten